Hyppää pääsisältöön
Päivitetty

Palvelut ja niiden käyttö

Kunnan järjestämä ja tukema varhaiskasvatus

Varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten osuus on kasvanut kuutoskaupungeissa viime vuosien aikana. Osallistumisasteen nousun lisäksi on tunnistettu myös se, että lapset tulevat varhaiskasvatukseen entistä nuorempana. Alle 3 -vuotiaiden osuus palveluissa on kasvanut ja aloittamisikä alentunut siten, että 1-2 -vuotiaiden määrä on kasvanut.

Kuutoskaupunkien järjestämässä tai tukemassa varhaiskasvatuksessa oli vuonna 2023 yhteensä 90 544 varhaiskasvatusikäistä lasta. Lasten määrä kasvoi edellisvuodesta 350 lapsella. Varhaiskasvatuksen palveluissa ja kerhotoiminnassa oli vuoden 2023 lopussa yhteensä 82,6 prosenttia kuutoskaupunkien varhaiskasvatusikäisistä lapsista. Osuus vaihteli Vantaan 80,9 prosentista Oulun 85,8 prosenttiin.

Kuutoskaupunkien varhaiskasvatusikäisistä lähes kaksi kolmasosaa (64,9 %) oli varhaiskasvatuksessa kunnallisessa päiväkodissa vuoden 2023 lopussa. Kuutoskaupunkien kunnallisissa päiväkodeissa oli vuoden 2023 lopussa varhaiskasvatuksessa 71 570 lasta.

Vuonna 2023 varhaiskasvatukseen osallistui kuutoskaupungeissa yhteensä 23 652 alle 3 -vuotiasta lasta. Osallistumisasteen nousun lisäksi on tunnistettu myös se, että lapset tulevat varhaiskasvatukseen entistä nuorempana. Alle 3 -vuotiaiden osallistumisaste varhaiskasvatuksen palveluihin on kasvanut kaikissa kuutoskaupungeissa

Esiopetus

Esiopetus on ollut velvoittavaa vuoden 2015 alusta alkaen. Osallistuminen kunnan järjestämään esiopetukseen ei ole pakollista, mutta lain mukaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuotena lapsen on osallistuttava vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan. Esiopetuksen järjestämislupa on myös osalla yksityisistä oppilaitoksista, joita on etenkin pääkaupunkiseudulla. Näissä toimipaikoissa esiopetuksessa olevat lapset eivät ole mukana kuutoskaupunkien esiopetuksen lapsimäärissä ja se vaikuttaa kaupunkien esiopetukseen osallistuneiden lasten tällä raportilla esitettyyn osallistumisasteeseen.

Kuutoskaupungeissa oli vuoden 2023 syksyllä 17 290 esiopetukseen osallistuvaa lasta. Esiopetukseen osallistuneiden lasten osuus vastaavan ikäisestä väestöstä vaihteli Turun 90,3 prosentista Oulun 99,8 prosenttiin. Luvut sisältävät myös perusopetukseen valmistavan opetuksen.

Avoin varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen palvelujen ja kotihoidon tuen lisäksi kuutoskaupungeissa on tarjolla avointa varhaiskasvatusta, esimerkiksi kerhotoiminta sekä asukas- ja leikkipuistot. Helsingin leikkipuistoissa järjestetään iltapäivisin perusopetuslain mukaista iltapäivätoimintaa.

Kunnallista kerhotoimintaa on tarjolla kaikissa kuutoskaupungeissa. Kunnallinen kerhotoiminta on säännöllistä ryhmämuotoista varhaiskasvatusta ensisijaisesti kotona oleville 2–5-vuotiaille lapsille. Lasten kotihoidon tuella olevat lapset voivat osallistua kerhotoimintaan. Osassa kuntia järjestetään myös muuta avointa kerhotoimintaa esimerkiksi perhekerhotoimintaa. Avoin varhaiskasvatus on maksutonta kaikissa kuutoskaupungeissa.

Kuutoskaupunkien varhaiskasvatusikäisistä (10 kk–6 v) kunnalliseen kerhotoimintaan osallistui vuoden 2023 lopussa 1 159 lasta, mikä oli 1,3 prosenttia varhaiskasvatusikäisistä. Kaupunkien välillä ei juurikaan ollut eroja osallistuneiden osuudessa varhaiskasvatusikäisistä. Kerhotoimintaan osallistuneiden lasten lukumäärä laski edellisvuodesta kaikissa muissa kuutoskaupungeista paitsi Turussa, jossa osallistuneiden lasten lukumäärä kasvoi (+82 lasta). Lukuja tarkasteltaessa on huomioitava, että kerhotoiminnan osallistumismäärissä on kuukausittaista vaihtelua.

Kunnallinen varhaiskasvatus

Kuutoskaupunkien kunnallisissa päiväkodeissa oli vuoden 2023 lopussa yhteensä 71 570 lasta. Hieman alle joka neljäs kunnallisissa päiväkodeissa varhaiskasvatuksessa olevista lapsista oli alle 3-vuotias vuonna 2023.

Kunnallinen päiväkoti

Henkilöstö

Kuutoskaupunkien päiväkodeissa oli vuoden 2023 lopussa 15 749 työntekijää. Kasvatus-, opetus- ja hoitohenkilöstön (ilman varahenkilöitä) osuus henkilöstöstä oli 86,6 prosenttia. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajien vakanssien osuus kasvatus-, opetus- ja hoitohenkilöstöstä oli vuonna 2023 51,9 prosenttia ja varhaiskasvatuksen opettajien vakanssien osuus 45,9 prosenttia.

Kunnallinen perhepäivähoito

Kunnallisessa perhepäivähoidossa olevien lasten määrä ja osuus kaikista kunnan järjestämässä ja tukemassa varhaiskasvatuksessa olevista lapsista on vähentynyt viime vuosina tasaisesti. Kuutoskaupunkien kunnallisessa perhepäivähoidossa oli vuoden 2023 lopussa yhteensä 1 104 lasta ja kaikissa kaupungeissa lapsia oli vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Henkilöstö

Kotonaan työtä tekeviä perhepäivähoitajia ja kolmiperhepäivähoitajia oli vuoden 2023 lopussa kuutoskaupungeissa yhteensä 157, mikä oli 32 hoitajaa vähemmän kuin edellisen vuoden lopussa. Ryhmäperhepäivähoidon henkilöstömäärä väheni edellisestä vuodesta 6 henkilöllä ollen vuoden 2023 lopussa yhteensä 191. Ryhmäperhepäivähoidon kysyntä on joissakin kunnissa laskenut, mutta sitä on osassa kunnista myös suunnitelmallisesti vähennetty. Ryhmäperhepäivähoitoa ei järjestetä lainkaan Turussa ja Tampereella.

Yksityinen varhaiskasvatus

Yksityisellä varhaiskasvatuksella tarkoitetaan varhaiskasvatusta, jonka yksityinen henkilö, yhteisö, säätiö tai julkisyhteisön perustama liikeyritys tuottaa korvausta vastaan liike- tai ammattitoimintaa harjoittamalla. Yksityinen palveluntuottaja vastaa siitä, että sopimuksen tai hallintopäätöksen perusteella asiakkaalle järjestettävä palvelukokonaisuus täyttää sille asetetut vaatimukset. (540/2018 § 43)

Yksityistä varhaiskasvatusta

Yksityisessä varhaiskasvatuksessa oli kuutoskaupungeissa vuoden 2023 lopussa 17 176 lasta eli hieman alle viides varhaiskasvatuksessa olevista lapsista. Yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten osuus varhaiskasvatuksessa olevista lapsista vaihteli Helsingin 11,4 prosentista Turun 32,9 prosenttiin. Yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrä kuutoskaupungeissa pysyi edellisvuoden tasolla.

Tarkasteltaessa kuutoskaupunkien yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevia lapsia, heistä 59,4 prosenttia oli palvelusetelillä järjestetyssä varhaiskasvatuksessa yksityisen hoidon tuella tuetussa varhaiskasvatuksessa 32,4 prosenttia ja ostopalveluna hankitussa varhaiskasvatuksessa 8,2 prosenttia

Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluseteli

Vuoden 2023 lopussa kuutoskaupungeissa oli palvelusetelillä järjestetyssä varhaiskasvatuksessa yhteensä 10 199 lasta. Lasten lukumäärä kasvoi edellisvuodesta eniten Espoossa (+15,7 %) ja Tampereella lasten lukumäärä kasvoi edellisvuodesta 8,6 prosenttia. Sen sijaan lasten määrä väheni Turussa (-2 %) ja Oulussa (-18,4 %) edellisvuodesta. Oulun muutosta selittää se, että esiopetusta ja siihen liittyvää varhaiskasvatusta on alettu tuottaa ostopalveluna elokuusta 2023 alkaen.

Yksityisen hoidon tuki

Yksityisen hoidon tuki koostuu lakisääteisestä hoitorahasta ja hoitolisästä. Hoitorahaa maksetaan samansuuruisena kaikille tukea saaville lapsille. Hoitolisän määrä on tulosidonnainen. Kunnat voivat maksaa lakisääteisten tukien lisäksi kunnallisia lisiä itse määräämillään perusteilla. Kaikissa kuutoskaupungeissa maksetaan lakisääteisten tukien lisäksi yksityisen hoidon tuen kuntalisiä.

Vuoden 2023 lopussa kuutoskaupungeissa oli yksityisen hoidon tuella tuetussa varhaiskasvatuksessa 5 570 lasta. Yksityisen hoidon tuella olevien lasten määrä laski edellisvuodesta Oulussa (-17,9 %) ja Tampereella (-16,2 %). Helsingissä lasten määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna (+4,3 %). Espoossa ja Turussa lasten määrä pysyi edellisvuoden tasolla.

Ostopalveluna hankittu varhaiskasvatus

Vuoden 2023 lopussa kuutoskaupunkien ostopalveluna hankkimassa varhaiskasvatuksessa oli yhteensä 1 407 lasta. Espoossa (694 lasta) ja Oulussa (410 lasta) ostopalveluna hankitun varhaiskasvatuksen osuus oli muita kaupunkeja hieman suurempi.

Lasten kotihoidon tuki

Kotihoidon tuki koostuu lakisääteisestä hoitorahasta, tulosidonnaisesta hoitolisästä sekä kuntalisästä.

Lasten kotihoidon tuella oli kuutoskaupungeissa vuoden 2023 lopussa 12 950 varhaiskasvatusikäistä lasta. Kuutoskaupunkien varhaiskasvatusikäisistä lapsista keskimäärin 11,8 prosenttia hoidettiin kotihoidon tuella joulukuussa 2023. Osuus vaihteli Oulun 10 prosentista Vantaan 13,1 prosenttiin. Kotihoidon tuella hoidetuista lapsista valtaosa on alle 3-vuotiaita. Kuutoskaupunkien 10kk–2-vuotiaista lapsista hoidettiin vuoden 2023 lopussa kotihoidon tuella 30,5 prosenttia.