Perusopetus kuutoskaupungeissa
Perusopetus lainsäädännön valossa
Perusopetus on yleissivistävää koulutusta, ja sillä on sekä kasvatus- että opetustehtävä. Peruskoulu käsittää vuosiluokat 1–9, ja se on tarkoitettu 7–16-vuotiaille. Kuuden ensimmäisen vuoden aikana opetusta antaa yleensä luokanopettaja, joka opettaa kaikkia tai useimpia aineita. Kolmen ylimmän luokan opetus on pääosin aineenopetusta, jolloin eri oppiaineita opettavat eri aineiden opettajat. (Opetushallitus)
Peruskoulussa kaikille opetettavien aineiden lisäksi koulut voivat myös opettaa valinnaisia aineita, joista kunnat tai koulut päättävät itse. Valtioneuvosto päättää siitä, miten tuntimäärä jakautuu oppiaineiden kesken ja mikä on valinnaisten aineiden vähimmäismäärä. (Opetushallitus)
Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä antaa heille elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja. Opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä oppilaiden edellytyksiä osallistua koulutukseen ja muutoin kehittää itseään elämänsä aikana. Opetuksen tavoitteena on lisäksi turvata riittävä yhdenvertaisuus koulutuksessa koko maan alueella. (628/1998)
Kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta. Opetus tulee järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Kunta voi järjestää perusopetusta itse tai yhdessä muiden kuntien kanssa tai hankkia ne muulta perusopetuksen järjestäjältä (yksityinen/valtio). Kunta vastaa siitä, että sen hankkimat palvelut järjestetään perusopetus lain mukaisesti. (628/1998)